Gomasio! Of: Sesamzaadjes voor extra calcium

Afentoe gebruik ik Cronometer om te kijken of ik via mijn eten wel genoeg voedingstoffen binnenkrijg. Van vitamine B12 en vitamine D wist ik (en is algemeen bekend) dat je daar beter supplementen voor kan nemen, vooral als je geen dierlijke producten nuttigt. Calcium zou in principe uit je voeding te halen moeten zijn. Maar hoeveel boerenkool en bonen ik ook eet op een dag, ik kom nooit aan mijn streefwaarde voor calcium. Tofu eten helpt ook, en veel veganisten zorgen dat ze sojamelk met toegevoegde calcium binnenkrijgen. Misschien moet ik daar op een gegeven moment ook aan, maar voor nu probeer ik mijn dieet via plantaardige voeding te optimaliseren.

Sesamzaadjes bevatten calcium! Op verschillende websites wordt bediscusieerd of het lichaam deze calcium wel opneemt. We zullen voor zekerheid de wetenschap moeten afwachten. Maar sesam is echt superlekker en kwaad kan het sowieso niet. Vandaar dit recept voor gomasio! In de macrobiotische keuken gebruiken ze dit als condiment om over je rijst te strooien. Of groenten. Of soep. Anything! En het is heel simpel: rooster een laag sesamzaadjes met een snufje zout in een koekenpan. Doe dit in een vijzel en kneus zo de zaadjes kapot, zodat de voedingstoffen (en die heerlijke geur!) makkelijker vrijkomen. Zorg wel dat je zaadjes koopt waar het buitenste velletje nog om zit (in de natuurwinkel bijvoorbeeld), anders loop je een hoop van de voedingstoffen mis. Bewaar het in een afgesloten potje en strooi rijkelijk over alles waar je het goed bij vindt passen! Zilvervliesrijst, pompoensoep, linzensoep of zelfs havervlokkenpap!

2 thoughts on “Gomasio! Of: Sesamzaadjes voor extra calcium

Leave a comment